lauantai 29. marraskuuta 2014

Talar du svenska?

Terveisiä Porista! Viime viikoksi ajelimme länsirannikolle Vaasaan, jossa viihdyttiin lukio- sekä messutunnelmissa koko viikko. Lähdettiin kohti Vaasaa Helsingistä maanantai-iltapäivänä, ja matka sujuikin aikalailla pimeissä merkeissä. Joka vuosi tämä pimeyden saapuminen iltapäivästä jaksaa yllättää! Maantiet on syksyn aikana tullut tutuiksi, ja on pakko myöntää, että aika karua kuvaa ne Suomesta monesti antavat. Jos auto tuollakin matkalla olisi hajonnut, siellä olisi hetken aikaa voinut joutua pilkkopimeässä istumaan. Laittakaahan kaikki auton takakonttiin ainakin ne varoituskolmiot näitä tilanteita varten. Matkalla oli ABC-rintaman jälkeen melko harvassa huoltamoita ja kahviloita, eikä niistäkään harvoista suurin osa ole yöaikaan auki.

Tiistaina suunnattiin Vaasan lyseon lukiolle. Heti aamulla Jutta pääsi opon ja parin reippaan opiskelijan kanssa piinapenkkiin, kun Ylen toimittaja tuli tekemään suoraa radiohaastattelua. Aiheena olivat tottakai jatko-opintosuunnitelmat, sekä se, etteivät opiskelijat jatko-opiskelupäätöksiä tehdessään pohdi eri alojen työllisyystilanteita. Eri alojen työllisyystilanteisiin voi (ja kannattaa) tutustua esimerkiksi täällä, jottei opiskele esimerkiksi yliopistossa viittä-kuutta vuotta ja valmistumisen jälkeen ylläty heikkoa työllisyystilannetta. Kutsusmusammattiinsa kannattaa toki hakeutua, mutta työllisyystilanteeseen tutustumalla osaa varautua oman alansa tilanteeseen paremmin ja tehdä ehkä sitten tarvittaessa enemmän töitä verkostojen luomiseksi ja opinnoissa pärjäämiseksi.

Päivän paikallisjulkkikset. Hienoa työtä!
Syksyn aikana olemme nähneet kauniita lukiorakennuksia. Vaasassakin vanhat rakennukset loivat arvokasta tunnelmaa.

Vaasan lyseon lukiolla meillä oli opiskelijavieraana Seinäjoen ammattikorkeakoulusta Tiia, joka opiskelee tapahtumatuotantoa. Hänellä olikin alan puolesta kokemusta erilaisista jutuista markkinointitoimistossa työskentelystä lehtitoimitukseen. Tiian haastattelun löydät täältä.Keskiviikko valkeni harmaana ja lähdimme köröttelemään kohti Kokkolaa. Kokkolalaisilla nuorilla oli paljon erilaisia toiveita tulevaisuuden varalta, ja monilla tulevaisuus oli vielä myös auki. Olemme Roadshown aikana huomanneet, kuinka tuleva yhteishaku-uudistus on puhuttanut niin opiskelijoita kuin opettajia ja opoja ympäri Suomen. Me olemme  hieman huolissamme siitä, että opiskelijat eivät välttämättä uskalla enää yhteishaku-uudistuksen myötä hakeutua kokeilemaan rohkeasti eri aloja. Toki uudistus voi tuottaa säästöjä ja nopeuttaa jatko-opintoihin pääsyä, mutta samalla monille saattaa tulla välivuosia toisen ja kolmannen asteen opintojen väliin, jos toissijaisia opiskelupaikkoja ei uskalleta ottaa vastaan. Toisaalta myös se ensisijainen opiskeluala saattaa osoittautua epämieluisaksi opintojen edetessä, joten toivottavasti alanvaihtajille suodaan kuitenkin jatkossakin mahdollisuuksia. Aika näyttää, toivotaan päättäjien olleen meitä viisaampia. Lue Studentumin sivuilta lisää siitä, kuinka myös nuoret ovat huolissaan opiskelijavalintauudistuksesta.

Palasimme vielä keskiviikkoiltana takaisin Vaasaan, jossa alkoivat illalla Knowhow-messut. Messut ovat alueen suurimmat koulutusmessut, ja tarjolla olikin ilahduttavan laaja kattaus erilaisia ammatillisia koulutuksia, opistotasoisia koulutuksia, ammattikorkeakouluja sekä yliopistoja. Monia ammatteja pääsi myös kokeilemaan käytännössä. Kehotammekin hyödyntämään koulutusmessuja, jos sellaisiin mahdollista on päästä käymään. Inspiraatiota saa jatko-opintosuunnitelmiin varmasti!

Koko Pohjanmaalla viettämämme ajan kuulimme ruotsia todella paljon. Myös messuilla vastaan tuli paljon nuoria, jotka eivät esimerkiksi osanneet ollenkaan suomea tai englantia. Meidän ruotsinkielentaidoilla ei koulutuksista paljon ruotsiksi alettu virkkomaan, mutta onneksi mahtavat, suomenruotsalaiset opiskelijavieraamme Julia European Bartender Schoolista ja Daniel Estonian Business Schoolista hyppäsivät näissä tilanteissa puikkoihin. Kehotammekin kaikkia opiskelemaan molempia kotimaisia kieliämme paremmin mitä me olemme tehneet. Kumman tahansa pois jättämällä rajoittaa mahdollisuuksiaan työllistyä eri puolella Suomea valtavasti vaikka kotiseudulla toista niistä ei kuulisikaan, ja jatko-opinnoissakin joutuu molempia kieliä kohtaamaan. Meillä riitti ruotsinkielentaito messuilla vain alun jutusteluihin, sillä ruotsi on päässyt unohtumaan lukio-opintojen jälkeen. Ja vaikka melko kilttejä katseita osaksemme saimme tokaistessamme “Bara finska eller engelska, förlåt”, niin vähän huvittunutta sääliäkin näissä katseissa oli. Teille ruotsinkielisistä koulutuksista kiinnostuneille löytyy koulutuksia Studentumin kautta täältä.

Studentumin edustus; Jutta, Teija sekä myyntitykki Tajzan.

Ja samoin European Bartender School!
Estonian Business School edustettuna...
Luovuus on sallittua tilan ollessa tiukoilla!

Myös sumopainia pääsi messuilla kokeilemaan!

HEO Kansanopiston ihastuttava edustus! HEOssa voit opiskella esimerkiksi mediaa, taidetta, viestintää tai valmentautua yliopisto-opintojen parissa. 
Meitä oli messuilla mukana niin monenmoista tallaajaa...


Vaasa nousi kaupunkina yhdeksi meidän suosikeista, mutta perjantaina auton nokka piti jo suunnata takaisin kohti Helsinkiä. Saimme ajella takaisinpäin päivänvalon aikaan, ja ihastelimme peltojen keskellä vinoina nököttäviä latoja. Suomalaiset maisemat tarjoilivat parastaan, kun ajelimme harjuilta ja mäennyppylöiltä suoraa maantietä alamäkeen ja horisontissa siinsi metsää eri väreissään. Hieman kuitenkin kauhistelimme mitä matka tuo tullessaan, sillä etelään oli luvattu lumimyräkkää. Maa olikin valkoisena Tampere-Helsinki välillä, ja talvi taas yllättänyt pääkaupunkiseudun autoilijat. Viimeisen puolen tunnin aikana taisimme nähdä ainakin kaksi bussia ja viisi autoa ojassa tai selvittelemässä nokkakolareita. Me selvisimme kuitenkin kotiin ehjin nahoin!

Vaasan jälkeen matkamme jatkui Tampereelle ja Poriin, josta enemmän tuonnempana. Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

Terkuin,

Jutta & Teija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti