tiistai 2. joulukuuta 2014

Sotilaskodin tarinoita ja marraskuun viimeiset kuulumiset

Antoisan Vaasassa vietetyn viikon jälkeen matkamme jatkui Tampereelle. Vierailimme Tampereella lyseon lukiossa ja yhteiskoulun lukiossa TYK:issä. Nuorilla oli taas jakaa meille mielenkiintoisia tulevaisuudensuunnitelmia; esimerkiksi Lyseossa nuorilla oli monella mielessä jatko-opinnot ulkomailla ja TYK:n opiskelijoita kiinnostivat muun muassa taidealat. Jos sinua kiinnostaa tutkinnon suorittaminen ulkomailla, kannattaa käydä tsekkaamassa tietoa eri maiden opiskelumahdollisuuksista, asumisesta sekä käytännönjärjestelyistä opiskeleulkomailla.fi –sivustolta. Löydät sivustolta myös paljon yleistä tietoa opiskelusta ulkomailla, tietoa koulutuksiin hakeutumisesta sekä tietoa opintojen rahoittamisesta.

Tässä vielä kuvaa lounaalta, kun tekniikan ihmeemme Teija lukee tiedostoa, jota ei osannut kääntää. Ipad19?

Tampereella juttelimme monien opettajien kanssa paljon puhuttavista yhteishaku-uudistuksista. Vaikka yhteishaku-uudistuksesta varmastikin puhutaan paljon eri opinahjoissa, muistutellaan nyt vielä täälläkin, että syksystä 2014 lähtien ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin on haettu yhteisessä korkeakoulujen yhteishaussa Opintopolussa. Koulutuksiin haetaan yhdellä hakulomakkeella, kuuteen eri opinahjoon, ja haussa voi saada yhden opiskelupaikan. Tarkista kevään 2015 yhteishaun aikataulut jo hyvissä ajoin Studentumin sivuilta. Yhteishakuihin kannattaa orientoitua ajoissa, sillä esimerkiksi taideyliopistoihin sekä vieraskielisiin koulutusohjelmiin yhteishaku käynnistyy jo 7.1.2015. Jos kaipaat vielä lisätietoa korkeakoulujen yhteishausta, käy kurkkaamassa loistava video yhteishakujen etenemisestä Opintopolusta.

Sotkun munkkikahvit tottakai! Munkkeja alettiin paistaa jo
1930-luvulla, Tiesitkä, että sotkuja pyörittävät
pääosin vapaaehtoiset. Kuka tahansa yli 16-vuotias
voi liittyä tahan rinkiin.
Reissumme jatkui Tampereen jälkeen Poriin, kun suuntasimme torstai-illaksi Porin prikaattiin Säkylään. Säkylässä sotilaskoti oli melko tyhjä, sillä oppitunteja oli siirretty meidän harmiksemme juuri illaksi. Varusmiesten lisäksi pääsimme jututtamaan myös lapsenlastaan odottelevaa vanhempaa herraa, joka jakoi meille oman uratarinansa. Hän oli aikoinaan valmistunut kauppaopistosta ja päässyt suoraan valmistumisen jälkeen erään pankin uuden sivutoimipisteen johtajaksi. Itse asiassa hänet tultiin hakemaan töihin suoraan kotiovelta hyvin suoritetun harjoittelujakson vakuuttamana! Siihen aikaan pankin työntekijät (usein naisia) eivät kuulemma tienneet mitään vekseleistä ja shekkitileistä, mutta hänelle kauppaopistosta nämä olivat tuttuja.

Nykyään ei varmaan toisen asteen tutkinnolla ja vähäisellä työkokemuksella pääsisi vastaaviin johtotehtäviin. Olemmekin usein Roadshown aikana vinkanneet opiskelijoille, että koulutus ei mene ikinä hukkaan, ja jonkinlainen tutkinto tai ammatti kannattaa hankkia. Usein keskusteluissamme on noussut myös esille se, kuinka kannattaa panostaa erilaisten verkostojen luomiseen jo jatko-opintojen aikana. Näiden verkostojen ei tarvitse tarkoittaa sen kummempaa kuin vaikkapa opiskelukavereita, joiden kanssa jakaa vinkkejä vapautuvista työpaikoista tai muista uramahdollisuuksista. Opintojen päätyttyä opiskelukaverit muodostavat jo hyvän työelämän verkoston, jossa jakaa vinkkejä avoimista työpaikoista ja toisaalta myös osoittaa omaa kiinnostustaan niitä kohtaan. Nykyäänhän monet työpaikat ovat haussa muutoin kuin perinteisten työpaikkailmoitusten kautta, joten niistä paljon puhutuista kontakteista on pelkkää hyötyä. Opintojen aikana uusiin tuttavuuksiin voi tutustua esimerkiksi opiskelijatoiminnan kautta erilaisissa opiskelijajärjestöissä. Kannattaa lähteä rohkeasti mukaan opiskelijatoimintaan, jos sellainen itseä yhtään kiinnostaa. Jos opiskelijatoiminta ei innosta, voi kontakteja luoda esimerkiksi harrastusten, töiden tai vapaaehtoistoiminnan kautta. Verkostojen luomisesta ei kannata kuitenkaan ottaa liikaa paineita. Oma aktiivisuus ja avoin mieli kantavat pitkälle!


Päätimme Roadshow-viikon Porin lyseon lukioon. Porin lyseon lukiolla mukanamme oli myös Sanni Keski-Pohjanmaan Opistosta. Sanni opiskelee Keski-Pohjanmaan Opistolla musiikkiteatterilinjalla. Voit tutustua Sannin opiskelijatarinaan myöhemmin täällä blogissa.

Tampereen ja Porin reissumme jälkeen suuntasimme Roadshow-automme nokan taas kohti Helsinkiä, (tsekkaa tositilannekuva alhaalta!). Tällä viikolla Roadshow vierailee Espoossa Tapiolan ja Kuninkaantien lukioissa. Vaikka Roadshowlla on tiedossa hiljaisempi viikko, voit silti bongata Studentumin Helsingistä Studia-messuilta 2.-3.12.!

Aurinkoista viikkoa kaikille blogin lukijoille!

Terkuin,

Jutta & TeijaPs. Lisätietoa kuvan tapahtumista Instagramissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti