tiistai 23. joulukuuta 2014

Joulukuussa paljon kilometrejä ja vauhtia ilman vaarallisia tilanteita!

Näin joululomien aikana on hyvä päivittää Studentum Roadshown kuulumiset joulukuun ajalta. Porin jälkeen matkamme jatkui Espooseen Tapiolan ja Kuninkaantien lukioihin. Tapiolan lukiossa aamu käynnistyi vauhdikkaasti, kun opiskelijoiden järjestämä ”Ritari Race” innosti lukiolaiset urheilemaan pitkin koulun käytäviä. Mieletön hulabaloo näkyi ja kuului koulun käytävillä, ja neonvärisiä jumppapukuja vilkkui silmissä koko päivän ajan. Olemmekin Roadshown aikana todenneet moneen otteeseen, että Suomesta löytyy aivan uskomattoman hienoja lukioita, joissa meininki näyttää olevan kohdillaan. Tapiolan lukiolla mukanamme oli opiskelijavieraat Estonian Business Schoolista, European Bartender Schoolilta sekä Eximiasta. Voit tutustua Tapiolan lukiolla mukana olleen Estonian Business Schoolin Lauran opiskelijatarinaan täältä ja Eximian Matin tarinaan täältä.

Emme ole vielä tarpeeksi ihastelleet hienoja suomalaisia lukiorakennuksia!Vauhdikkaan Tapiolan lukion järkeen olikin vuorossa kaksi päivää messuhulinaa Helsingissä Studia-messuilla. Studentumin ständin ympärillä oli monien ulkomaisten oppilaitosten pisteitä. Jos sinua kiinnostaa opiskelu ulkomailla, voit löytää hyödyllistä tietoa Studentumin sivuston lisäksi myös esimerkiksi opiskeleulkomailla.fi ja educations.com -sivustoilta.Yllä ammatinvalintatestin tekoa, alla tulosten analysointia.Vauvat ihastuttavat aina Studentuminkin tyttöjä!

Studian jälkeen suuntasimme Espooseen, Kuninkaantien lukioon. Perjantainen aamu ei olisi voinut valjeta kauniimmin, kun monien harmaiden päivien jälkeen aurinko vihdoin häikäisi kaamoksen muuraamiin silmiimme, ja tunsimme itsemme virkeämmiksi kuin pitkään aikaan. Ihmeellisten valoilmiöiden siivittämänä oli hyvä aloittaa päivä espoolaisnuorten seurassa. Seuraksemme ständille saimme nuorten lisäksi opiskelijavieraat Estonian Business Schoolista, European Bartender Schoolista ja Lahden kansanopistosta.

Aurinko armas!

Pääkaupunkiseudulla vietetyn viikon jälkeen lähdimmekin taas pidemmälle reissulle, jonka ensimmäisenä ”pit stoppina” oli Mikkelin lukio. Mikkelissä meitä oli vastassa joukko puheliaita nuoria ja lämmin ilmapiiri. Vieraillessaan jo aiemmin Roadshowlla mukana olevassa Mikkelin ammattikorkeakoulussa Teija oli pistänyt merkille mikkeliläisten välittömän asenteen.

Päivä Mikkelin lukiolla sai mielenkiintoisen päätöksen, kun pääsimme taas jututettaviksi paikalliseen radioon. Käy myös tsekkaamassa aikaisempia Roadshown aikana tehtyjä lehtijuttuja Studentumin nettisivuilta. Saimme kuulla Mikkelissä, kuinka meitä jututtaneella radiotoimittajallakin oli ollut mielenkiintoinen koulutuspolku. Heti lukion jälkeen hän suunnitteli hakevansa oikeustieteelliseen opiskelemaan, mutta mutkien kautta päätyikin opiskelemaan poliisiksi. Opintojen ja joidenkin vuosien työrupeaman jälkeen toimittaja kuitenkin alkoi harkitsemaan myös muita alavaihtoehtoja. Hän päätti pistää tuumasta toimeksi ja suunnata Laajasalon opistoon Helsinkiin opiskelemaan media-alaa. Työura toimittajana oli alkanut vain vuoden kansanopisto-opintojen jälkeen, ja toimittaja kehuikin kansanopisto-opintojen käytännönläheisyyttä ja hyviä työelämäyhteyksiä.

Laajasalon opistossa voi opiskella media-alaa muun muassa lehti-, radio- tai urheilutoimittajan linjoilla. Kulttuuri- ja media-alaa voi opiskella Helsingissä myös HEO Kansanopistossa, josta löytyy monipuolisesti erilaisia linjoja aina tapahtumatuotannosta elokuva- ja TV-ilmaisuun. Laajasalon opiston ja HEO:n lisäksi laadukkaita media-alan opintoja tarjoaa myös Lahden kansanopisto. Kaikki edeltävät oppilaitokset ovat mukananamme Roadshowlla, joten tule rohkeasti kysymään erilaisista kansanopisto-opinnoista, jos tulemme vielä vierailemaan Roadshown aikana sinun lukiollesi. Roadshown aikataulun löydät täältä.Järkkäriselfie!Yövyimme ihanassa Tertin kartanossa.
Mikkelin jälkeen jatkoimme matkaamme Kainuun prikaatiin. Edelliset varuskuntavierailumme ovat sattuneet vähän hiljaisempiin ajankohtiin, joten oli oikein mukava yllätys, että saimme viettää iltaa sotilaskodissa monien puheliaden varusmiesten kanssa. Juttua ja mielenkiintoisia tulevaisuudensuunnitelmia riitti vaikka muille jakaa. Tapasimme prikaatilla kainuulaisten lisäksi paljon pohjanmaalaisia nuoria, joilla monilla oli suunnitelmissaan maa- ja metsätalousalan opinnot. Muun muassa Seinäjoen ammattikorkeakoulussa voi opiskella maaseutuelinkeinojen koulutuksessa agrologiksi. Seinäjoen ammattikorkeakoulusta löytyy myös mielenkiintoisia vaihtoehtoja muun muassa bio- ja erintalvikealasta kiinnostuneille. Bio- ja elintarvikealan insinöörinä voit työskennellä työelämässä vaikkapa lihanjalostus-, maito-, panimo- tai leipomoteollisuuden parissa! Lue lisää eliontarvikealasta Studentumin nettisivuilta.

Seuraavana päivänä vierailimme Kajaanin lukiossa. Monilla jututtamillamme kajaanilaisnuorilla oli mielessään muutto kotikaupungistaan pois. Kajaanissa on kyllä muutama ammattikorkeakoululinja, mutta yliopistoon hakeutuvat joutuvat hakemaan muihin kaupunkeihin opiskelemaan. Eri aloista nuoria kiinnostivat eniten yhteiskuntatieteet, psykologia ja muut käyttäytymistieteet sekä kauppatieteet. Mukanamme vierailulla oli myös Lahden kansanopiston teatteri I ja II –linjat käynyt Aliina, joka tällä hetkellä työskentelee teatterialalla kotikaupungissaan Kajaanissa.

Suomen lukioista löytyy myös aivan upeita taiteilijoita. Tässä Kajaanilaisten taidonnäytteitä.
Kajaanin vierailujen jälkeen vuorossa oli Varkauden lukio, jossa saimme osallistua monipuoliseen jatko-opintopäivään. Esa-opo oli kutsunut paikalle meidän lisäksi monia vanhoja Varkauden lukion opiskelijoita kertomaan jatko-opintokokemuksistaan, ja saimme nauttia samalla ala-asteen joulujuhlan kenraaliharjoituksista. Meidänkin ständillä kävi kova kuhina, kun nuoret haalivat vinkkejä jatko-opintojen suunnitelua varten. Monet nuoret nappasivat mukaansa esimerkiksi Raja- ja merivartiokoulun erikoisrajajääkärikoulutuksen ja rajavartijakoulutuksen esitteet. Tiesitkö, että esimerkiksi rajavartijakoulutus kestää ainoastaan 12 kuukautta, ja kaikki sen hyväksytysti suorittaneet ja kelpoisuusehdot täyttäneet kurssilaiset ovat oikeutettuja vakituiseen rajavartijan virkaan? Lue lisää Raja- ja merivartiokoulusta täältä.

Pitkän reissuviikon viimeisenä kohteena oli kaunis Savonlinna. Savonlinnan lyseon lukiossa pääsimme jälleen kerran jututtamaan aivan mahtavia nuoria! Tunnelma oli leppoisa ja nuoret jakoivat kanssamme hienoja tulevaisuuden suunnitelmiaan. Monilla savonlinnalaisilla nuorilla oli mielessään yliopisto-opinnot. Monia mietitytti mitä vaihtoehtoja voi harkita, jos ei ensimmäisellä yrittämällä pääse opiskelemaan haluamaansa alaa. Välivuodelle löytyy paljon mielenkiintoista tekemistä, eli voit esimerkiksi aloittaa tai kokeilla eri alojen opintoja kansanopistossa tai vaikka lähteä kielimatkalle ulkomaille. Voit lukea lisätietoa kansanopistoista Studentumin nettisivuilta. Jos haluat puolestaan tietoa kielimatkoista, käy lukemassa lisätietoa EF:n tarjoamista kielimatkoista täältä!

Roadshown viimeisellä viikolla ennen joululomia vierailimme Helsingin media- ja kielilukioissa, Riihimäen lukiossa sekä Hämeenlinnan lukiossa. Helsingissä olimme ilahtuneita lukioiden kansainvälisestä ja ystävällisestä meiningistä, joka heijastui myös jatko-opintosuunnitelmiin. Monilla oli kiinnostunsta kansainvälistymiseen ja koulutushaaveet vaihtelivat ilahduttavasti laidasta laitaan. Saimme etsiä yhdessä opiskelijoiden kanssa tietoa esimerkiksi muodin opiskelemisesta Lontoossa.

Kuka sanoo, ettei lukiossa voisi olla mukavaa? Suomalaisissa lukioissa on meidän kokemuksen mukaan onneksi viihtyvyyteen panostettu, ja monesti hyppäriläiset ovat koulussa niin kotonaan, että tuntien välissä ehtii ottaa päikkärit.


Riihimäellä osallistuimme taas urapäivään, ja 75 minuuttinen infomme keräsikin auditorion täydeltä väkeä. Infossa kerroimme opiskelijavieraidemme kanssa miten itse päädyimme opiskelemaan minne päädyimme, sekä esittelimme Studentumin sivua. Opiskelijat tulivat ständille myös jälkeenpäin kyselemään jatkokysymyksia, ja juuri näinhän sen pitääkin mennä infoajan ollessa rajattua. Paljon kuulemma tuli lisää pohdittavaa näistä keskusteluista. Opiskelijavieraidemme meininkiä voit ihailla esimerkiksi Instagramista!Torstaina Hämeenlinnassa olimme joululomien innoittaman aamupäivän jututtamassa taas opiskelijoita, ja suunnitelmien monipuolisuus ja opiskelijoiden avoimuus oli upea tapa päättää syksyn rupeama. Joillakin opiskelijoilla suunnitelmat olivat vielä avoinna, mutta esimerkiksi ammatinvalintatestejä tekemällä ajatuksia saatiin taas vähän uomilleen. Nyt kuitenkin on aika vaipua kinkkukoomaan ja tekemään tätä työtä alitajuisesti!


Kiitos mahtavan upeasta joulukuusta ja rentouttavaa joulunaikaa kaikille!

Terkuin,

Jutta & Teija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti