tiistai 16. joulukuuta 2014

Sanni-Leena suosittelee kansanopistoa etenkin luovista ja taiteellisista aloista kiinnostuneille!

Porissa Roadshowta ihastutti oman kaupungin tyttö Sanni-Leena, 19 vuotta, joka opiskelee tällä hetkellä musiikkiteatterilinjalla Keski-Pohjanmaan kansanopistossa Kälviällä.


”Opiskelin Porissa ruotsinkielisessä lukiossa, ja sen jälkeen hain opiskelemaan musiikkia Tampereen ammattikorkeakoulun teatterimusiikki ja musiikkidraama puolelle sekä säveltäjälinjalle. Lisäksi hain myös Noviaan muusikkopuolelle. Musiikki on kulkenut minulla harrastuksena mukana koko ikäni, ja olen soittanut pianoa 6-vuotiaasta. Lisäksi olen laulanut koko ikäni, mutta laulun opiskelun aloitin noin vuosi sitten. En kuitenkaan päässyt kyseisiin oppilaitoksiin, joten minun piti alkaa miettimään vaihtoehtoja välivuodelle. Tiesin kansanopistoista jotain, koska äitini on käynyt Karjaalla sellaisen, mutta kansanopistojen tarjoama monipuolisuus selvisi minulle vasta alkaessani tutustumaan vaihtoehtoihin tarkemmin.

Ennen Keski-Pohjanmaan kansanopistoon hakemista hain Karjaalle tanssilinjalle, mutta se paikka ei tuntunut omalta. Samoin kävi Paimion pop-jazz-linjan kanssa. Soitin sitten Keski-Pohjanmaan kansanopistoon, ja minulle tuli heti hyvä fiilis siitä. Opiskelu onkin ollut KPEDUlla tosi mukavaa, ja ilmapiiri siellä on erittäin hyvä.

Kansanopistolinjojen lisäksi Keski-Pohjanmaan kansanopistosta löytyy ammattikoulu, maahanmuuttajalinja sekä kehitysvammaisten linja. Kansanopistosta löytyy musiikkiteatterin lisäksi esimerkiksi tanssilinja ja valokuvauslinja. Koko yhteisömme on kannustava ja yhteishenki hyvä. On todella mukavaa opiskella samanhenkisessä porukassa, ja minusta onkin tosi tärkeää saada olla yhdessä sekä opiskella taiteilijasielujen kesken.

Minun linjallani eli musiikkiteatterilinjalla pääpaino on näyttelyssä, mutta lisäksi meillä on improvisaatioharjoituksia, repliikkien harjoittelua, tunneharjoituksia ja vähän alan historiaa. Lisäksi opiskelemme musiikin teoriaa, laulua, laulutekniikkaa sekä tanssia. Joka keväälle teemme musikaaliproggiksen.

Minä asun opistolla, ja meitä on samassa asunnossa 14 naista. Useimmilla on huonekavereita ja minullakin niitä on yksi. Aluksi asunnossa asuvien määrä tuntui todella suurelta, ja välillä esimerkiksi keittiön jakaminen on haastavaa, mutta yhdessä asuminen luo myös hyvää ilmapiiriä ja yhteisöllisyyttä. Iltaisin tanssijat viettävät usein aikaa harjoitellen tanssisalilla, me muut saatamme katsella telkkaria, pelailla pleikkaria tai käymme kävelyillä ja treenaamme. Opistossa järjestetään myös retkiä, ja esimerkiksi me musateatterilaiset olemme käyneet teatterissa Kokkolassa. Olemme myös olleet alustamassa erääseen näytelmään esityksen. Valokuvaajat tekevät myös kuvausretkiä ja tanssijat käyvät esiintymässä.

Suosittelen lämpimästi kansanopistoa etenkin taidealoista kiinnostuneille. Erilaisessa ympäristössä aukeaa paljon uusia asioita, ja samanhenkisten kanssa oleminen on todella erilaista kuin koulussa yleensä. Luovassa ympäristössä omakin luovuus avautuu ihan eri tavalla. Kansanopistossa tuetaan myös hyvin yksilön omaa kasvamista, koska pääpaino ei ole suorittamisessa.

Isona minusta voi tulla montakin eri vaihtoehtoa. Taitelija varmaan toimisi niille yleisnimityksenä. Tiedän kuitenkin, että taiteella työllistymiseksi tarvitaan paljon taitoa, vielä enemmän onnea ja näiden lisäksi hyviä suhteita.”

Kiitos Sanni-Leenalle vierailusta! Me pidetään sormet ja varpaat ristissä jatko-opiskelupaikan puolesta ensi keväänä. Lisätietoa ja KPEDUsta saat esimerkiksi Studentumin kautta, ja kysymyksiä voit lähettää täältä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti