keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Kansanopiston kautta opiskelemaan psykologiaa yliopistoon!


Kuopion opiskelijavieraamme Lisa, 24 v. on jo Roadshow veteraani, ja ollut mukana lukiovierailulla aiemminkin. Tällä kertaa tarina on edennyt siihen, että nuori nainen opiskelee psykologiaa Jyväskylän yliopistossa kahden siihen valmistaneen kansanopistovuoden jälkeen. Lue alta miten Lisa hyötyi kansanopistossa opiskelusta ja mitä mieltä hän on nykyisistä yliopisto-opinnoistaan.
"Peruskoulun jälkeen päätin automaattisesti lähteä lukioon. Kirjoitukset menivät vähän oman tavoitetasoni alle, tai ainakin alle sen mihin lukiossa olin tottunut. Niiden jälkeen pidin sitten kolme välivuotta, joiden aikana olin töissä ja myös Jenkeissä au pairina. Välivuosien aikana tuli paljon elämänkokemusta ja valmiutta opiskeluihin, enkä minä mitään tekisi toisin vaikka uudelleen voisin valita.

Välivuosien jälkeen päädyin opiskelemaan psykologiaa Alkio-kansanopistoon Jyväskylään. Kuulin Alkiosta hyvää palautetta kaverilta, jonka takia päädyin sinne avoimessa yliopistossa itsenäisesti opiskelun sijaan. Opiskelin Alkiossa psykologian perus- ja aineopinnot, sekä yleisopintokursseja. Lisäksi kävin sosiaalipsykologian kursseja. Rahoitin opiskeluni kesätyösäästöillä, kansanopiston opiskeluun myönnettävillä toisen asteen opintotuilla sekä opintolainalla. Rahaa riitti myös auton pitämiseen, koska Alkion maksuihin kuuluu majoitus ruokineen. Alkiossa opin psykologian lisäksi valmentautumista yliopisto-opiskeluun yleensä eli opiskelutaitoja, sekä sain paljon elinikäisiä ystäviä ja mieskin löytyi samasta koulusta. Siellä pidettiin iltaisin paljon esimerkiksi leffailtoja, mutta yleensä me hengailtiin tai käytiin vaikkapa kuntosalilla. Kaveriporukastamme muodostui tosi tiivis, ja tapaamme vieläkin esimerkiksi mökkireissujen merkeissä.

Nyt opiskelen psykologiaa Jyväskylän yliopistossa, jonne pääsin väylähaun kautta. Väylähaun kautta voi siis hakea erillishaussa, kun on suoritettuna tietty määrä avoimen yliopiston kursseja. Sisäänpääseminen on silti hankalaa, mutta opinnoista on paljon hyötyä myös pääsykokeisiin lukiessa. Sain lisäksi sisäänpäästyäni hyväksiluetuksi kaikki avoimen yliopiston kurssit mitä olin Alkiossa opiskellut, ja periaatteessa hyppäsin suoraan kolmannen vuoden psykologian opiskeluihin.

Yliopisto-opinnot vaativat opiskelijalta kielitaitoa, organisointitaitoja, itsenäisyyttä ja omatoimisuutta. Joskus teemme myös ryhmätöitä. Yliopistoon psykologiaa opiskelemaan haluavan pitää olla valmis lukemaan paljon, koska ainekokonaisuudet ovat laajoja. Samasta syystä pitää olla pitkäjänteinen. Lisäksi on opiskeltava myös asioita, jotka eivät välttämättä kiinnosta. Näistä läpi pääseminen vaatii motivoituneisuutta.


Isona minusta tulee psykoanalyytikko, eli psykoanalyysia harjoittava psykoterapeutti.

- Lisa"

Olemme saaneet nauttia Lisan pirteästä seurasta jo monella paikkakunnalla Roadshown aikana. Kiitos Lisa, kun jaoit opiskelutarinasi kanssamme ja onnea opintoihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti