maanantai 26. lokakuuta 2015

Ahkerat syysloman odottajat löytyivät Lahdesta

Pääkaupunkiseudun syyslomaviikolla Kannaksen lukiolaiset Lahdessa, vielä odottelivat oman lomansa alkua. Myös me Roadshow- tytöt olemme olleet lomatunnelmissa (myös tämän blogin kirjoittelun suhteen:) ), mutta nyt kun olemme palanneet täyspainoisesti työn touhuun alkaa blogissakin taas tapahtua! Viime viikko vierähti Joensuussa ja Kuopiossa (niistä vuorossa postaus seuraavaksi) sitä ennen kuitenkin palataan Lahden tunnelmiin.Koulutuskiertueemme suuntasi siis syyslomaa odottavien lukiolaisten luokse. Meillä oli vuorossa hieman erilainen vierailu, sillä pääsimme pitämään kaksi 75 minuutin mittaista opotuntia abeille. Siinä ajassa pääsimme kertomaan omista koulutuspoluistamme ja Lahden Kansanopiston entinen oppilas kertoi siitä, kuinka hän sai kansanopistossa viettämänsä vuoden aikana vahvistusta kiinnostukseensa opiskella journalismia.Oppilaat kuuntelivat kiinnostuneina (oman näkemyksemme mukaan :D) opinnoistamme ja kyselivät reippaasti opiskeluihin liittyviä kysymyksiä. Oppilaita tuntui askarruttavan opintojenrahoittaminen sekä paljon puhuttu korkeakouluun hakevien ensikertalaiskiintiö, joka tulee käytäntöön ensikeväänä. Jos et vielä tiedä miten opintotuki toimii tai mitä ensikertalaiskiintiö tarkoittaa niin klikkaa ylläolevia linkkejä ja käy perehtymässä aiheseen. Pysy myös ajantasalla koulumaailmassa tapahtuvista uudistuksista lukemalla koulutusuutisia


Yksi kysymys mikä jäi erityisesti mieleemme oli erään opiskelijan kysymys,  voiko opiskelemaan lähteä, ilman säästöjä. Säästöt varmasti helpottavat opiskelijan arkea, mutta haluamme muistuttaa, että meillä Suomessa opiskelijoiden asiat ovat aika hyvin. Koulut ovat suurimmaksi osaksi maksuttomia ja opiskelijan saamat tuet kattavat asumisesta ja ruuasta aiheutuvia kuluja. Lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus ottaa opintolainaa. Opintojen ohella pystyy tarpeen tullen tai oman halun mukaan tekemään töitä.  Opiskelujen rahoitusta ei kannata nostaa kynnyskysymykseksi miettiessään opiskelemaan lähtöä: koulussa kyllä kuulee opiskelukavereilta parhaat säästövinkit ja opiskelijaruokaloissa saa muutakin kuin makaroonia ja tonnikalaa syödäkseen! Vinkit opiskelijaelämään löytyvät täältä.


Hieman kevyemmät kysymykset liittyivät opiskeluvaihtoon sekä  ulkomailla opiskeluun ylipäätänsä. Yksi tämän työn parhaista puolista on se, että pääsemme auttamaan nuoria henkilökohtaisesti löytämään koulutuksia, joista he ovat kiinnostuneita ja jotka sopisivat heille. Sitä inspiroituu itsekin, kun näkee oppilaiden innostuksen kertoessamme erilaisista koulutusvaihtoehdoista. Esimerkkinä voisi mainita kaksi Kannaksen lukion oppilasta, jotka tulivat ständillemme kyselemään muotiopinnoista. Kertoessamme yhteistyökoulumme IED:n  tarjoamista linjoista ja siitä, että koulussa tehdään oikeita projekteja oikeille asiakkaille (erittäin nimekkäille!) alan parhaiden opettajien kanssa, sai tytöt innostumaan. Yksi IED:n vahvuuksista onkin se, että opettajat ovat oman alansa ammattilaisia ja koululla on erittäin laajat verkostot muotimaailmassa. Ja missäpä olisi sen parempi opiskella muotialaa, kuin muodin mekassa Milanossa. Näihin tunnelmiin on hyvä päättää kirjoittelu Lahden vierailun osalta. 

Erityinen kiitos mahtavasta päivästä kuuluu kaikille siihen osallistuneille: Kannaksen lukion opinto-ohjaajalle, oppilaille sekä opiskelijavieraallemme sekä Espoossa!

Elisa ja Piia

Psst!! Stay tuned :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti