keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Haaveena opiskelu ulkomailla..?


Heippa taas! Roadshow-koulutuskiertueemme on ollut täydessä vauhdissa ja viimeisten viikkojen aikana olemme kierrelleet niin Etelä-Suomen kuin Itä-Suomenkin lukioita. Kiertueen kuluessan olemme havahtuneet huomaamaan, että yhä useampi lukiolainen on kiinnostunut kansainvälisyydestä opinnoissaan ja olemme saaneet pitkiäkin keskusteluita aikaan lukiolaisten kanssa liittyen erityisesti opiskelijavaihtoon sekä työharjoitteluun ulkomailla. Olemme myös pääseet antamaan yleisiä matkustusvinkkejä sekä pohtimaan erilaisia tapoja viettää välivuosi ulkomailla. Koska meitä Roadshow- tyttöjä yhdisti jo heti alkuun rakkaus matkusteluun ja kansainvälisyyteen, päätimme omistaa tämän blogipostauksen kansainvälisyydelle. Meillä on myös molemmilla omakohtaista kokemusta opiskelijavaihdosta; Piia oli lukiossa olleessaan Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana ja Elisa puolestaan korkeakouluvaihdossa Balilla yliopisto-opiskelujensa aikana. Omasta puolestamme voimme todeta, että matkustelu on ehdottomasti ollut yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista opintojen aikana. Sen lisäksi, että matkustelu avartaa mieltä, uskomme myös vakaasti siihen, että kansainvälisyys nähdään työmarkkinoilla vain valttikorttina. 



Törmäsimme kansainvälisyys-teemaan työn merkeissä Espoon Kuninkaaantien lukion jatko-opinto -ja urapäivällä ollessamme. Abeille suunnattu Urapäivä oli erittäin mielenkiintoinen tapahtuma, joka sisälsi erilaisia infotilaisuuksia, esityksiä sekä uratarinoiden kerrontaa. Lisäksi koulun liikuntasaliin oli koottu eri tahoja kertomaan jatko-opintoasiaa sekä työelämätietoa. Meidän Studentum.fi- pisteellämme oli tuttuun tapaan monipuolisesti infoa jatko-opiskeluun liittyen ja ständimme oli myös tuttuun tapaan ajoittain hyvinkin ruuhkainen. Viereisellä ständillä näkyi myös olevan ajoittain ruuhkaa ja tarkemmin katsottuamme huomasimme, että kyseessä oli matkatoimisto KILROY. Kävimme jututtamassa Kilroyn edustajaa Laura Lindborgia, joka kertoi, että heidän kauttaan on mahdollista lähteä suorittamaan opintoja, työharjoittelua tai vaikkapa tohtorintutkintoa ulkomaille. Hetken juteltuamme kävi ilmi, että Laura oli itse opiskellut Sao Paulossa vaatesuunnittelua Roadshow-kiertueen yhteistyökoulussaIstituto IED: ssä (Europeo di Design).




Laura on aina ollut kiinnostunut matkustelusta ja kansainvälisyys on myös ollut osa elämää jo pienestä pitäen. Laura asui Brasiliassa 3-vuotiaana ja muutti Suomeen vasta 17-vuotiaana. Lukion käytyään hän suoritti Suomessa tradenomin tutkinnon ammattikorkeakoulussa matkailualalla, mutta ei ollut kuitenkaan täysin varma koulutusalastaan. Muoti ja vaatesuunnitteluala kiinnostivat Lauraa ja kaipuu takaisin ulkomaille sai hänet hakemaan IED- korkeakouluun Sao Pauloon. Opinnot olivat portugalin kielellä. Ne ovat myös opintotuen alaisia. Vaikka Laura viihtyi erittäin hyvin opintojensa parissa, jäivät ne lopulta vuoden jälkeen kesken ja nyt hän on työskennellyt Kilroylla opintoneuvojana ja suorittaa samanaikaisesti maisteriopintoja. Jos kiinnostuit ulkomailla opiskelusta ja erityisesti muotialasta tai vaikkapa graafisesta suunnittelusta, kannattaa ehdottomasti tutustua IED:n koulutustarjontaan ja opiskelukaupunkeihin tästä!




Kansainvälisyys ei kuitenkaan aina välttämättä tarkoita sitä, että tulisi lähteä toiselle puolelle maailmaa, vaan mielenkiintoisia opiskelupaikkoja voi löytyä myös lähempää. Olemme huomanneet, että monia lukiolaisia kiinnostavat etenkin oikeustieteen sekä lääketieteen opinnot ja näihin molempiin on tunnetusti Suomessa vaikeaa päästä. Tämän takia muistutammekin lukiolaisia, että kyseisiä aloja voi opiskella myös ulkomailla. Vaatimuksena monissa ulkomaisissa oppilaitoksissa on englanninkielen taito sekä usein myös haastattelut, motivaatiokirje tai yleisesti soveltuvuuden mittaaminen. Veridium education tarjoaa mahdollisuuden opiskella oikeustiedettä Tallinnan Yliopistossa ja lääketiedettä Unkarissa useissa kaupungeissa. Lisäinfoa kysesistä koulutuksista: oikeustieteen opinnoista täältä ja lääketieteen opinnoista täältä. Vinkkinä niille, jotka haluaisivat suorittaa oikeustieteen opinnot englanninkielellä, mutta Suomessa; Tallinnan Yliopisto on avannut toimipisteen myös Helsinkiin..






Pidämme lukiolaisille lähes kaikkien lukiovierailujemme aikana infotilaisuuden, jossa kerromme lyhykäisyydessään omista opintopoluistamme sekä esittelemme http://www.studentum.fi/-sivustolta löytyvää koulutustarjontaa. Toisinaan infotilaisuuksiin osallistuu niin paljon lukiolaisia, että puhumme mikrofooniin, jotta äänemme kantautuisi myös takariviin asti. Muistamme infojen aikana aina mainita omista reissuistamme sekä vaihtokokemuksistamme lukiolaisille ja moni tuleekin infon jälkeen kyselemään näistä lisää. Kerromme lukiolaisille, että vaihtoehtoisia tapoja lähteä ulkomaille on monia; mm. vaihto-opiskelu, työharjoittelu, reppureissaus, au pair -opintojen suorittaminen ulkomailla, maisterinopinnot ulkomailla, tohtorinkoulutus ulkomailla tai vaikkapa vain lomamatkalle lähteminen. Matkustelusta jutteleminen lukiolaisten kanssa on aina yhtä inspiroivaa ja jaamme vinkkejämme oikein mieluusti. Useimmiten meiltä kysytään etenkin lisätietoa jatko-opintoihin liittyvästä vaihto-opiskelusta ja siihen toteamme ensinnäkin, että suosittelemme sitä lämpimästi kaikille. Vaihto-opiskelu on erinomianen mahdollisuus päästä matkustelemaan, mutta myös tutustumaan erilaisiin kulttuureihin sekä ihmisiin. Toiseksi kannustamme oppilaita tutustumaan esimerkiksi netin avulla kohde maahan sekä sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.




Moni lukiolainen on haaveillut myös koko tutkinnon suorittamisesta ulkomailla. Ulkomaisten tutkintojen rakenteet sekä lukuvuosimaksut vaihtelevat paljon oppilaitoksittain sekä koulutusaloittain, joten kannattaa aina tutustua kiinnostuksen kohteena olevaan oppilaitokseen tarkasti. Mikäli olet kiinnostunut opiskelemaan ulkomailla, mutta et tiedä tarkemmin, mitä alaa tai mikä maa kiinnostaa, suosittelemme tekemään ammatinvalintatestin, joka ehkä antaa jonkinlaista osviittaa minkälaisille aloille voisit soveltua. Ammatinvalintatestin voit tehdä tästä. Jos ammatinvalintatesti ei kuitenkaan auttanut sinua löytämään itsellesi sopivaa alaa, kannattaa vain kärsivällisesti selata eri sivustojen ulkomaan oppilaitoksia läpi. Studentum.fi- sivuston ulkomaiset oppilaitokset löydät listattuna tästä. Jos haluat tutustua tarkemmin johonkin tiettyyn alaan, koulutustyyppiin tai maahan, kannattaa valintoja rajata sen mukaisesti. Tästä linkistä löydät myös muuten hyödyllistä tietoa ulkomailla opiskelusta ja erilaisista kohdemaista!






Hei hei! Au revoir! Bye bye! 
Elisa & Piia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti