perjantai 27. marraskuuta 2015

Unelma-ammatteja ympäri Suomen


Eletään marraskuun loppupuolta (jaiks!) ja kiertuetta on kilometrimääräisesti yli puolet jo takana. Näiden lähestulkoon kahden kuukauden aikana olemme kerenneet vierailla 24 lukiossa ja kahdilla messuilla. Alla olevassa kuvassa on pieni sneak peek Knowhow -messuille, josta siis tulossa erillinen messupostaus. Jos et itse päässyt  paikan päälle niin voit päästä kurkistamaan minkälainen tunnelma Botniahallissa oli (sekä virittäytyä 1-2.12 järjestettäviin Studia -messuihin).




Tämän hetkinen päämajamme koulutuskiertueella sijaitsee Suomen kasvatustieteellisessä keskuksessa - Jyväskylässä. Tähän astisten lukiovierailuidemme aikana olemme huomanneet, että opettajankoulutus kiinnostaa lukiolaisia erittäin pajljon ja Jyväskylän yliopisto on noussut esille useissa keskusteluissa, joita olemme päässeet käymään nuorten kanssa. Useille lukiolaisille opettajankoulutusta vieraampi koulutusala on siihen läheisesti liittyvä kasvatustiede. Kasvatustiede on koulutukseen, opetukseen sekä kasvastukseen suuntautunut tieteenala, josta valmistuvat työskentelvät monipuolisesti koulutuksen eri sektoreilla.  Erotuksena opettajankoulutukseen, kasvatustieteistä valmistuja ei saa suoraan opettajan pätevyyttä, mutta voi hankkia sellaisen opiskelujensa aikana suorittamalla opettajan pedagogiset opinnot. Mikäli olet miettinyt opettajan ammattia tai yleisesti kiinnostunut kasvatustieteistä, niin kannattaa kurkata täältä lisätietoa koulutuksesta sekä työllisyysnäkymistä. Saatat yllättyä, että kasvatustieteiden opiskelu ei välttämättä tarkoita pelkästään opettajaksi ryhtymistä. :) 



Mikäli haluat työskennellä lasten ja nuorten kanssa, mutta yliopisto- tai ammattikorkeakouluotutkinnon suorittaminen ei innosta, niin kurkkaa tästä mitä lapsi- ja perhetyön ammattitutkinto pitää sisällään sekä minkälaiset valmiudet tutkinnolla saa työelämään. Ammatilliset opinnot ovat vahvasti enemmän käytäntöön suuntautuneemmat, kuin korkeakouluopinnot. Jos siis opit paremmin tekemällä, niin ammattitutkinnon suorittaminen voisi sopia paremmin sinulle. 








Parasta tässä työssä on se, että kohtaamme päivittäin nuoria, joiden unelma-ammatit vaihtelevat laajalti. Olemme tehneet galluppia lukiossa unelma-ammateissa ja olemme saaneet hurjasti erilaisia vastauksia. Tauluista voitte nähdä, minkälaisista ammateista lukiolaiset eripuolilla Suomea haaveilevat. Taideaineet kiinnostavat monia nuoria, mutta usein nuoret tieävät myös, että taideaineita on vaikea päästä opiskelemaan korkeakouluun, sillä halukkaita on enemmän kuin kouluihin otetaan opiskelijoita. Sen takia vuoden opinnot kansanopistossa voi olla erittäin hyvä vaihtoehto taideaineita opiskelemaan haaveileville. Kansainopistoista taideaineita voi opiskella esimerkiksi Jyväskylän kristillisessä opistossa, Lahden kansanopistossa tai Keski-Pohjanmaan kansanopistossa. Kuopion taidelukion LUMIT:in opiskelijoiden haaveena oli näyttelijän sekä dramaturgin koulutukset. He tekivät meille still-kuvan aiheesta "Mikä sinusta tulee isona?" sekä improvisaatiota teemasta "Bussikuski".








Kuopion klassillisessa lukiossa urheilupainoitus näkyi niin opiskelijoiden unelma-ammateissa. Nuoret mäkihyppääjälupaukset suoritivat kuitenkin myös urheilun ohessa lukiota loppuun, vaikka urheilun sekä koulun yhdistäminen voikin olla rankkaa. Ammattiurheilijan lisäksi liikuntaan sekä urheiluun liittyviä aloja on valtavasti. Jos et ole tietoinen kaikista niistä työpaikoista, joita tältä alalta löytyy  niin kannatttaa tutustua tarkemmin tästä. Olemme itse huomanneet, että esimerkiksi personal trainerin sekä fysioterapeutin ammatit kiinnostavat usein, mutta lisäksi Jyväskylän liikuntatieteellinen on ollut monen urheilijanuoren haaveena. Mikäli ovet eivät aukea unelmien opiskelupaikkaan heti ensimmäisellä yrittämällä, niin kannattaa hivuttautua lähemmäksi unelmaa viettämällä välivuodesta osan esimerkiksi Eerikkilän urheiluopistossa. Siellä on mahdollista suorittaa idyllisissä ja kauniissa maisemissa vaikkapa liikkunanohjauksen peruskurssi. Tämän suorittamisesta on varmasti näkyvää hyötyä halusitpa sitten pitää urheilun vain harrastuksena tai suunnata opiskelemaan liikunta-alaa jartkossakin. Tsempit siis kaikille kiireisille lukiolaisille, koittakaa jaksaa! 



Kiertueen edetessä olemme havahtuneet huomaamaan myös, että monet nuoret ovat huolestuineita työllisyystilanteesta tänäpäivänä. Vaikka tämä onkin osaltaan ymmärrettävää ja ehkä jopa aiheellista, niin yritämme muistuttaa lukiolaisille, että työpaikkoja kuitenkin on ja hyville tyypeille löytyy aina töitä. Vaikka työpaikkoja vähennetäänkin, niin niitä myös jatkuvasti tulee lisää, eivätkä suurta osaa tulevaisuuden työpaikoista ole vielä edes keksitty. Ei kannata siis menettää yöunia tämän aiheen tiimoilta, kyllä kaikki järjestyy. Jos haluat kuitenkin tarkistaa jonkin tietyn koulutusalan työllisyystilanteen, voit tehdä sen tästä. Kannustamme teitä arvoisat lukijat kuitenkin suuntaamaan kohti unelma-ammattianne ennakkoluulottomin sekä päämäärätietoisin mielin. 

"Onni on matka, ei määränpää!"

Seuraavassa postauksessa siis lisää Knowhow -messujen tunnelmia! Pysyhän kuulolla.


Elisa & Piia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti