tiistai 20. tammikuuta 2015

Tervetuloa vuoteen 2015, Jyväskylään sekä Helsinkiin!

Roadshown viimeinen viikko on käynnissä! Tammikuun aikana olemme kerenneet käydä jo Jyväskylässä ja pääkaupunkiseudulla, ja viimeistä viikko vietämme Seinäjoella. Palataan nyt kuitenkin vielä alkuvuoden tapahtumiin.

Valmiina uuteen vuoteen!
Vuoden 2015 ensimmäisen stoppimme teimme Keravan lukioon, jossa oli havaittavissa vielä joululoman tuntua niin lukiolaisissa kuin meissä Roadshown tytöissäkin. Jatko-opinnot eivät olleet monilla aivan ensimmäisenä koulupäivänä kielen päällä, mutta aurinkoinen päivä herätteli ajatukset pikkuhiljaa taas koulutuskysymysten pariin. Loppiaisvapaan jälkeen jatkoimme matkaamme loppuviikoksi Jyväskylään. Koko viikon ajan mukanamme lukioilla oli myös Alkio-opiston Lisa, jonka jo aiemmin julkaistuun opiskelijahaastatteluun voi tutustua täällä. Jyväskylän lukiokierroksemme alkoi Cygnaeus lukiolta. Cynkkarissa monet opiskelijat olivat kiinnostuneitä jatko-opinnoista Virossa, ja meillä olikin tarjota kiinnostuneille Estonian Business Schoolin ja Tarton yliopiston esitteitä. Jos sinua kiinnostaa kuulla enemmän opiskelusta virolaisessa korkeakoulussa, tutustu Estonian Business Schoolin Lauran opiskelijatarinaan täällä.

Tytöt valmiina taas toimintaan!
Seuraavana päivänä Sepän lukiossa jututimme monia nuoria, jotka suunnittelivat välivuoden viettämistä ennen jatko-opintoihin hakeutumista. Olemme jo monesti täällä blogissa maininneet kansanopistot oivallisena vaihtoehtona välivuoden viettäjille, mutta Roadshown yhteistyöoppilaitosten joukosta löytyy myös muita mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Monilla jututtamillamme lukiolaisilla on ollut suunnitelmissa reissuun lähteminen välivuoden aikana. Uusien kokemusten lisäksi reissut ovat hyviä mahdollisuuksia parantaa omaa kielitaitoaan. Ulkomaille voi lähteä vaikka Roadshowllakin mukana olevan EF:n kautta. EF:n kurssivalikoimasta löytyy seitsemän eri kieltä ja yhteensä 44 eri kohdetta eri puolilla maailmaa. Kielimatkalle voi lähteä vaikkapa 2-4 viikoksi ja opintovuotta viettämään vaikka koko vuodeksi!


Jyväskylän viikkomme päättyi Voionmaan lukiolle, jossa oli vahvasti näkyvillä urheilupainotus. Urheilulukiossa voi yhdistää kätevästi kilpatason urheiluharjoittelun ja lukio-opiskelun, mutta opon mukaan urheilun takia lukion keskeyttäneitäkin löytyy aina jokunen lukiolaisten joukosta. Opo painotti kuitenkin opintojen ja koulutuksen merkitystä, sillä koskaan ei tiedä, vaikka urheilu-ura tyssäisi yhtäkkiä vaikkapa loukkaantumiseen. Jos urheilun ja opintojen yhteensovittaminen tuntuu hankalalta, löytyy toisen asteen opistojen jälkeenkin vielä jatko-opintopaikkoja, joissa harjoittelun ja opiskelujen yhteensovittamista tuetaan. Esimerkiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun urheiluakatemiassa tuetaan urheilijoiden jatkokouluttautumista muun muassa akatemiaharjoittelun hyväksilukemisella tutkintoon. Tsemppiä kaikille tuleville urheilijalupauksille!Muumi Lisa!

Samassa rakennuksessa Voionmaan lukion kanssa toimi myös Jyväskylän steinerkoulu. Roadshowlla mukana oleva Snellman-korkeakoulu on ainoa oppilaitos Suomessa, joka kouluttaa steinerkoulujen opettajia. Opinnoissa painotetaan ihmisenä kasvamista ja oman persoonallisuuden kehittämistä, ja opintojen kautta voi saada kelpoisuuden toimia varhaiskasvattajana, luokanopettajana tai taideaineiden opettajana Suomen steinerkouluissa tai –päiväkodeissa.

Tätä periaatetta pitäisi meidän mielestä seurata Steiner-koulujen lisäksi myös muissa opinahjoissa...

Jyväskylän jälkeen vierailimme viime viikolla Helsingin alueen lukioissa. Ensimmäisen stoppimme teimme hyisevänä aamuna Etu-Töölön lukioon, jossa ständiaika jäi melko lyhyeksi, mutta info-oppitunnin aikana saimme kerrottua paljon tietoa jatko-opinnoista. Opiskelijoiden kysymyksissä infon lopuksi vilahtelivat kauneudenhoitoala, työllistyminen ja opintojen rahoitus. Klikkaamalla edellämainittuja saat niistä lisätietoja, ja lisäinfoa löydät myös tsekkaamalla vastauksemme aiemmista blogipostauksistamme täältä ja täältä. Pointsit muuten Etu-Töölön lukiolle yrittäjyyshenkisyydestä, joka näkyi hyvin myös käytävillä!

Etu-Töölön opiskelijat tuntuivat haluavan jäädä juurikin Helsingin seudulle opiskelemaan, ja opo sanoikin jopa Espoon ja Vantaan olevan monesti opiskelijoista liian kaukana. Olemme Roadshown aikana kehottaneet opiskelijoita suuntaamaan koulutuslinja edellä kaupunkiin, ei kaupunki edellä koulutukseen. Eli löytäkää ensin kiinnostava koulutuslinja tai ala, ja tarkastelkaa vasta sen jälkeen kaupunkivaihtoehtoja. Me uskomme muutaman vuoden opiskelujen olevan ehdottomasti sen arvoisia myös ensisijaisen kaupungin ulkopuolella, jos se tarkoittaa vuosikymmenien työskentelyä kiinnostavalla alalla.

Tiistaina suuntasimme Vuosaaren lukioon. Mukanamme lukiolle saapuivat Eximian, European Bartender Schoolin ja Estonian Business Schoolin opiskelijavieraat. He pääsivätkin kanssamme kertomaan opiskeluistaan auditorion infoon melkein kahdellesadalle opiskelijalle. Tämän jälkeen saimme keräiltyä paljon osallistumisia arvontaan, ja samalla jututettua monia opiskelijoita. Monilla heitä oli mielessä suuntaaminen ammattikorkeakouluun, ja esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalle aikovia tapasimme useita. Eroja korkeakoulujen eli yliopiston ja ammattikorkeakoulun välillä voit muuten lueskella täältä.

Vautsi mikä yleisö!

Torstaina auton nokka suunnattiin kohti Eiran aikuislukiota, jossa oli järjestetty koko päivän kestävä koulutustori. Eiran aikuislukio yllätti meidät upeasti kansainvälisyydellään ja ehkä koko Roadshown haastavimmilla kysymyksillään. Saimmekin etsiä vilkkaan päivän aikana sekä lääkisopintoja Romaniasta kuin myös ilmailutekniikkaa Suomestakin. Monia ulkomaalaistaustaisia opiskelijoita mietityttivät eri tutkintojen ja esimerkiksi ylioppilastutkinnon ja lukion päättötodistuksen erot jatko-opintoihin hakiessa. Lukion päättötodistuksellahan voi hakea amkin puolelle, mutta yliopistoon vaaditaan ”the hat test” eli ylioppilaslakkiin oikeuttava tutkintotodistus. Englanninkielellä suomalaisen korkeakoulusysteemin eli yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen erot olivat monelle hieman hankalia hahmottaa. Tämän myös Jutta on huomannut esimerkiksi vaihto-opiskelujen aikana, joten onneksi esimerkiksi tämänkaltaisien kysymyksien vastauksia oli tullut harjoiteltua jo etukäteen.

Huomenna vierailemme Nurmon lukiolla, ja lisäksi meidät voi tavata huomenna ja ylihuomenna vielä Opinlakeus-messuilla. Tunnelmia tästä reissusta ja koko syksystä luvassa vielä myöhemmin lisää.

Terkkuja kaikille, 

Jutta & Teija

Ps. Muistathan, että yhteishaun ensimmäinen vaihe on käynnissä!Vielä on viikko aikaa hakea englanninkielisiin koulutuksiin sekä taideyliopistoihin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti