maanantai 11. marraskuuta 2013

Onko Lahden kansanopistossa paljon hipstereitä?

OPISKELIJAHAASTATTELU

Suvi ja Joonas olivat Studentum.fi:n Roadshown opiskelijavierailijoina Tampereen yhteiskoulun lukiossa

Nimi: Joonas
Ikä: 21
Mistä olet kotoisin? Lieksasta, Itä-Suomesta
Minkä lukion olet käynyt? Valmistuin Lieksan lukiosta 2011
Missä ja mitä opiskelet nyt? Lahden Kansanopistossa Teatteri I -linjalla

Nimi: Suvi
Ikä: 19
Mistä olet kotoisin? Tampereelta
Minkä lukion olet käynyt? Tampereen yhteiskoulun lukion
Missä ja mitä opiskelet nyt? Lahden Kansanopistossa Teatteri I -linjalla

Miten päädyit nykyiseen koulupaikkaasi?
J: Kuulin Lahden kansanopistosta teatteripiireistä. Kävin ensin Suomen teatteriopiston linjan Tampereella ja hain sitten Lahden kansanopistoon keväällä 2013 armeijan jälkeen.
S: Olin kuullut opistosta jo kauan sitten, se on niin arvostettu. Olin joka tapauksessa hakemassa teatterialalle ja varmistuin Lahden kansanopistosta, kun pari kaveria suositteli sitä kovasti.

Miten opistoon haetaan?
S: Teatteri I-linjalle on kirjallisia ennakkotehtäviä, joiden perusteella kutsutaan pääsykokeisiin. Pääsykokeet kestävät koko päivän ja kokemus oli mieletön. 
J: Samaa mieltä, päivä oli todella antoisa ja ilmapiiri hyvin kannustava. Pääsykoepäivästä jäi sellainen olo, että Lahden kansanopistossa tehdään duunia suurella intohimolla.

Mitä pidät opiskelupaikastasi?
J: Rakastan opiskelupaikkaani! Se tuntuu kodilta ja sinne on muodostunut oma perhe. Opistossa kaikki kunnioittavat toisiaan ja arvot ovat kohdillaan. Porukan kesken vallitsee luottamus, muiden tsemppi vie eteenpäin. Yhdessä tekeminen on todella tärkeää.
S: Omia rajojaan teatterialalla pääsee kokeilemaan turvallisessa ympäristössä. Kaikki leikkivät ikään kuin samalla hiekkalaatikolla. Opisto on kasvattanut minua paljon. Opiskelu on todella monipuolista ja päivät saattavat venyä pitkiksikin. Illat menevät kotitehtävien parissa. 
J: Opettajat antavat itsestään niin paljon, että tulee sellainen oli että haluaa itsekin antaa kaikkensa. 
S: Saa tehdä täysillä juuri sitä, mistä tykkää!

Miten tulit valinneeksi teatterialan? 
J: Lapsesta asti näytteleminen on tuntunut omalta. Teatterin kautta olen löytänyt itselleni ilmaisukeinon, en ollut koskaan mikään urheilija. Teatteripiireissä olen tuntenut itseni aina hyväksi ja olen nyt varmistunut siitä, että haluan teatterista leipätyön. Se on ainakin unelmani.
S: 7-vuotiaana aloitin lastenteatterin, siitä tuli iso juttu eikä sen jälkeen ole ollut muuta mielessä. Alan valinta on vahvistunut ajan myötä, tulevaisuudessa en näe muita vaihtoehtoja.

Miten asut?
J: Asun Lahden kansanopiston asuntolassa yhden hengen huoneessa. Minusta on ollut kiva saada vähän omaa rauhaa, kun muuten ollaan yhdessä niin tiiviisti. Porukkamme on kyllä tosi hyvä!
S: Asuntolapaikan saaminen oli tosi helppoa, kaikille halukkaille on järjestetty asuminen.

Miten rahoitat opiskelusi?
J: Rahoitan opintoni mm. opintotuella. Opiskeluun kuuluu kolme ruokaa päivässä, se on tosi hyvä diili. Töitä opiskeluun on hieman hankala yhdistää, koska hommia on viikonloppuisinkin.
S: Säästin yo-rahat ja olin kesän töissä, eli tähän mennessä olen rahoittanut opintoni säästöillä. Kohta ehkä opintolainalla, koska KELA:n tukia saa kunnolla vasta 20-vuotiaana mikä on vähän ongelmallista.

Mitä suunnitelmia sinulla on tulevaisuudessa? 
J: Haen Teatterikorkeakouluun ja Tampereelle Nätyyn. Haluisin myös nähdä maailmaa, erilaisia ihmisiä ja kulttuureja. Jos en pääse ensi keväänä jatko-opiskelemaan, haen Lahden kansanopistoon toiselle vuodelle. Joka tapauksessa haluan päästä teatterin pariin töihin, jotta voin kehittää itseäni alalla.
S: Haen samoihin paikkoihin kuin Joonas. Mahdollista on myös, että pidän välivuoden ulkomailla. Voisin hyvin opiskella jossain ulkomaisessa teatterikoulussa, esim. Venäjällä tai Ruotsissa. Tai sitten lähtisin ulkomaille vain olemaan. 

Mikä olisi unelmatyöpaikkasi?
J: Esimerkiksi Tampereen teatterissa, koska se on niin kotoisa paikka ilmapiiriltään. Tykkään teatterista, koska siellä näkee heti ihmisten reaktiot ja saa olla vuorovaikutuksessa katsojien kanssa. Se antaa omalle työlle enemmän kiitosta kuin elokuva, kun ihmiset ovat tulleet varta vastan paikan päälle katsomaan. Voisin myös kuvitella toimivani kouluttajana tai opettajana insprioimassa muita.
S: Haluaisin olla hyvin työllistetty freelance-näyttelijä tai työskennellä esim. Helsingin ryhmäteatterissa. Minäkin pidän teatterista enemmän kuin elokuvasta ja haluaisin vaihdella usein kokoonpanoa ja paikkaa. Vanhempana voisin olla ehkä Tampereen työväenteatterissa töissä, joka oli lapsuuden haaveeni.

Miten rahoitat opiskelusi?
J: Rahoitan opintoni mm. opintotuella. Opiskeluun kuuluu kolme ruokaa päivässä, se on tosi hyvä diili. Töitä opiskeluun on hieman hankala yhdistää, koska hommia on viikonloppuisinkin.
S: Säästin yo-rahat ja olin kesän töissä, eli tähän mennessä rahoitan opintoni säästöillä. Kohta ehkä opintolainalla, koska KELA:n tukia saa kunnolla vasta 20-vuotiaana mikä on vähän ongelmallista.

Miten lähdit mukaan Studentum.fi:n Roadshow:lle? 
S: Opo otti yhteyttä ja oli kiva lähteä vanhaan lukioon.
J: Minustakin oli mukava taas lähteä käymään Tampereella. Itse olin kiinnostunut eri vaihtoehdoista lukiossa, mutta eri vaihtoehtoja ei tuotu hirveän hyvin esille. Varsinkin kasanopistot ovat nuorille tuntemattomia.

Ohikulkijan kysymys: Onko siellä paljon hipstereitä? 
J: Moni luulee, että teatterikoulu olisi pelkkää taidehiippailua... Siitä varmaan johtuu hipsteriksi kutsuminen.

Terveiset lukijoille?
S: Menkää ja tehkää, ottakaa selvää ja kokeilkaa!

Roadshown Suvi ja Veera kiittävät Joonasta ja Suvia haastattelusta ja toivottavat onnea ja menestystä jatko-opintoihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti