torstai 4. helmikuuta 2016

Oikikseen ilman pääsykoetta?

Heissuliveissuli! Kevään yhteishaku lähenee huimaavaa vauhtia ja sitä ennen pitäisi vielä keksiä, minne aikoo hakea. Koska vaihtoehtoja on niin monia, olemme kiertueemme aikana huomanneet, että valinnanvaikeus tuottaa ahdistusta monelle abille ympäri Suomen. Suosittuja jatko-opiskelupaikkoja ovat etenkin lääkis, kauppis ja oikis. Toisaalta myös huoli siitä, että ei pääsekään opiskelemaan haluamaansa kouluun ensimmäisellä yrittämällä on aistittavissa lukioissa ympäri Suomen. Me haluamme muistuttaa, että pääsykokeisiin luku-urakka on myös mahdollista välttää, esimerkiksi oikiksen osalta.


Vaikka haluaisikin korkeakouluun, niin sinne pääseminen ei ole välttämättä itsestäänselvyys. Pääsykokeisiin lukeminen erityisesti ylioppilaskirjoitusten jälkeen voi tuntua todella rankalta urakalta, jonka vuoksi korkeakoulupaikan saaminen saattaa jäädä monelle vain haaveksi. Jos pääsykokeisiin lukeminen tuntuu raskaalta ajatukselta, niin kannattaa harkita oppilaitoksia, joissa pääsykoetta ei ole. Oikeustiedettäkin on mahdollista päästä opiskelemaan ilman pääsykoetta, usko tai älä. Tämä vaatii kuitenkin kohtuullista englanninkielen taitoa sekä vahvaa motivaatiota opiskeluun. Kyseessä on siis Tallinnan yliopiston oikeustieteellinen Helsingin toimipisteellä. Hakemisessa oleellista on kielitaito, motivaatiokirje sekä haastattelussa menestyminen. Lue alta, miten Eleanora päätyi opiskelemaan lakia Helsinkiin Tallinnan yliopstolle.

ELEANORA opiskelee Tallinnan yliopistossa, Helsingin kampuksessa oikeustiedettä. Hänen pääaineensa on Eurooppa oikeus ja sivuaineena kansainvälinen oikeus. Tallinnan yliopistossa opiskelukieli on englanti, joten kansainvälistymisen mahdollisuudet ovat erittäin hyvät. Eleanora valmistui lukiosta vuonna 2013 ja tiesi jo silloin haluavansa oikeustieteelliseen, mutta ei päässyt ensimmäisellä yrittämällä Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen. Hän oli kuullut äidiltään mahdollisuudesta opiskella oikeustiedettä Tallinnan yliopistossa ja olikin hakuvaiheessa laittanut hakupaperit myös sinne. Hakeminen Tallinan yliopiston oikeustieteelliseen tapahtui erillishaun kautta ja eteni kaksivaiheisesti; ensin Eleanora täytti hakupaperit sekä kirjoitti motivaatiokirjeen ja seurvaassa vaiheessa häntä haastateltiin. Tieto opiskelupaikan saamisesta saapui heinäkuussa ja Eleanora oli todella helpottunut ja iloinen saadessaan opiskelupaikan; välivuosi ei ollut suunnitelmissa. Kandidaatin tutkinnon suoritettuaan Eleanora haaveilee maisteriopinnoista ulkomailla ja unelma-ammatti hänellä on asianajaja.

Päästäkseen alkuun hakuprosessin kanssa, on tärkeää pysähtyä miettimään, mitä haluaa opiskella. Tähän voi auttaa pieni ajatusleikki: Missä näet itsesi vuoden kuluttua? Entä viiden vuoden kuluttua? Uskalla rohkeasti unelmoida tulevaisuuttasi ja lähde sen jälkeen heti ottamaan selvää, miten voit päästä tavoitteeseesi. Jos mielikuvasi tulevaisuudesta kuitenkin näyttävät vielä hieman hämäriltä, ei hätää, nyt on juuri se oikea aika miettiä vaihtoehtoja. Vaihtehtojen kartuttamiseen voi auttaa ammatinvalintatestiopiskelijahaastatteluiden ja videoiden katsastaminen tai yksinkertaisesti eri oppilaitoksiin tutustuminen. Ryhdy siis aktiivisesti hommiin, niin olet askeleen lähempänä unelmaasi!

Elisa & Piia
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti