sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Ammattilliseen oppilaitokseen lukion jälkeen?

Peruskoulun päättyessä on pieni ihminen sen hetkisen elämänsä suurimman koulutuspäätöksen edessä: lukio vai ammattillinen oppilaitos? Joillekin valinta tuntuu olevan helppo ja itsestään selvä, toiset joutuvat kamppailla päätöksen kanssa pidempään. (Jos sinua mietityttää kumpaan opinahjoon menisit niin käy tekemässä testi tästä :) Toiset päätyvät tekemään kaksoistutkinnon, jolla tarkoitetaan sekä lukion, että ammattioppilaitoksen käymistä samanaikaiseti. Jotkut kouluttautuvat myöhemmällä iällä ammattiin. Tapoja ja koulutuspolkuja on monia, mutta tämän postauksen tarkoituksena on kertoa sinulle tietoa ammattioppilaitoksista sekä yo-pohjaisesta ammattiin kouluttautumisesta, jota voidaan kutsua myös nimikkeellä aikuiskoulutus (huomaathan, että aikuiskoulutus tarkoittaa myös muuta aikuisille suunnattua koulutusta).

Monet lukiolaiset ovat lähestyneet meitä ja kysyneet, onko lukion jälkeen mahdollista kouluttautua ammattillisessa oppilaitoksessa vai pitääkö lukio jättää kesken voidakseen mennä "amikseen". Vastaus on: kyllä, lukion jälkeen on mahdollista suorittaa ammattitutkinto. Kohtaamamme lukiolaiset ovat kertoneet, että eivät peruskoulun jälkeen tienneet mitä haluaisivat opiskella, joten lukio tuntui turvalliselta vaihtoehdolta. Jotkut taas lukiossa kohtaamamme nuoret ovat sanoneet, että ovat opintojensa aikana huomanneet haluavansa opiskella käytännönläheisempää alaa ja siksi ammattiin kouluttautuminen on alkanut kiinnostaa. Olemme tsempanneet näitä nuoria suorittamaan lukio-opintonsa loppuun, sillä lukion käyneen opiskelijan on mahdollista hakeutua lukion jälkeen ammattioppilaitokseen ja aloittaa opintonsa niin sanottujen aikuisopiskelijoiden kanssa. Aikuisopiskelijoilla on useasti takanaan toinen tutkinto tai työelämästä saadut valmiudet, joita he täydentävät opinnoillaan. Useat ammattioppilaitokset tarjoavatkin loistavia mahdollisuuksia suorittaa ammattitutkinto joustavasti esimerkiksi töiden ohella tai oppisopimuskoulutuksella


Meijerialan opinnoissa voi itselleen opiskella syötävän hyvän ammatin. Meijerialan koulutus on ammatillinen koulutus, joka kestää noin 2-3 vuotta ja opinnoista peräti vuosi on palkallista työssäoppimista! 

Yo-pohjaisella ammattitutkinnon suorittamisella tarkoitetaan kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että opiskelija vai ylioppilastutkinnon suoritettuaan hakeutua  ammatilliseen oppilaitokseen ja suorittaa yleensä 3 vuotta kestävän ammattitutkinnon kahdessa vuodessa. Useimmissa yo-pohjaisissa ammattitutkinnoissa huomioidaan, että opiskelija on suorittanut lukion vaadittavan oppimäärän kyseisissä aineissa, kuten esimerkiksi äidinkielessä ja englannissa. Tällaiset kurssit luetaan oppilaan hyväksi, jotta hänen ei tarvitse ammatillistatutkintoa suorittaessaan enää käydä opintoja, jotka niin sanotusti tekisivät päällekkäisyyksiä hänen suorittamiensa lukio-opintojen kanssa. Huom! On kuitenkin muistettava, että kaikissa opinnoissa tämä ei päde vaan vaatimukset kurssien suorittamiseen ovat oppilaitoskohtaisia.


Aeropolen liikennelentäjäkoulutus on noin 2 vuotinen ammattillinen koulutus, joka käydään yleensä yo-pohjalta vaikka lukiopohja ei koulutukseen pakollinen olekaan. Lentäjän opinnoissa on niin sanotusti vain taivas rajana! :)

Kuvassa ovat Ylä-Savon ammattiopiston eläintenhoitoa opiskeleva opiskelijavieras sekä Aeropolen liikennelentäjäopiskelija. Molemmat opiskelijavieraat ovat pitäneet opinnoistaan kovasti. Yhteistä opiskelijavierailemme on myös, että he molemmat suorittavat parhaillaan toista toisenasteen tutkintoaan.


Ammatilliset oppilaitokset tekevät monipuolisesti yhteistyötä ulkomaalaisten oppilaitosten kanssa ja esimerkiksi Ylä-Savon ammattiopistosta pystyy lähteä tekemään joiltakin linjoilta tutkintoon kuuluvan harjoittelun ulkomaille, jos oppilas on täyttänyt 18 vuotta ennen harjoitteluun lähtöä. Esimerkiksi kansainvälistä yhteistyötä tehdään huomattavan paljon Ylä-Savon ammattiopiston  eläimiin liittyvän koulutuksen hevostalouden linjalla.


Yhteistyökoulullamme Ahlmanilla on erittäin paljon ammatillisia koulutuksia. Ahlmanissa pystyy opiskella  kahdessa vuodessa muun muassa kokiksi sekä tarjoilijaksi yo-pohjalta. Käy tsekkaamassa mitä muita koulutuksia löydät Ahlmanin ihanalta kartanotilalta. Niissä maisemissa kelpaa opiskella itselleen ammatillinen tutkinto! :)

Koulutuskiertueellamme mukana olevat ammattilliset oppilaitokset: Aeropole, Milkworks, Ylä-Savon ammattiopisto ja Ahlman ovat oivia esimerkkejä siitä, että heidän oppilaitoksissaan pystyy suorittamaan perinteisen ammattitutkinnon lisäksi myös yo-pohjaisen ammattitutkinnon. Klikkaa kyseisiä oppilaitoksia ja käy kurkkaamassa mitä kaikkia koulutuksia nämä oppilaitokset järjestävät . Näissä oppilaitoksissa opiskelu tapahtuu tekemisen kautta uusissa ja moderneissa oppimisympäristöissä! Halusitpa sitten lentäjäksimeijeristiksieläintenhoitajaksi tai vaikkapa matkailupalvelujen tuottajaksi niin näistä ammattioppilaitoksista löytyvät taatusti laadukkaat ja käytännönläheiset koulutukset. :)

Hui! Kiertueen viimeinen viikko starttaa huomenna. Onneksi meillä on vielä hyvin aikaa miettiä mitä sinusta tulee isona. Pysy luvuilla! :)


Elisa ja PiiaEi kommentteja:

Lähetä kommentti