tiistai 19. tammikuuta 2016

Miten liikunta-alaa pääsee opiskelemaan?

Hoplaaaaa! Olemme huomanneet iloksemme lukiovierailujemme aikana, että lukiolaisia kiinnostaa yleisesti ottaen liikunta erittäin paljon. Tämä on mahtava uutinen, sillä se kertoo myös paljon koko kansakuntamme valoisasta tulevaisuudesta. Liikunta tuntuu olevan monelle nuorelle tärkeä osa elämää ja moni lukiolainen pohtiikin, että tehdäkö liikunnasta ura vai jättää harrastukseksi? Mikäli ura liikunnan parissa kiinnostaa, vaivaa monen nuoren mieltä myös se tosiasia, että liikuntaa on vaikea päästä opiskelemaan etenkin yliopistoon. Tämän polttavan aiheen vuoksi, päätimme kirjoittaa tällä kerralla liikunnan alasta sekä erilaisista keinoista päästä opiskelemaan liikuntaa.



Liikuntaa on mahdollista opiskella sekä ammatillisella puolella, että korkeakoulussa. Ammatillisella puolella opiskellessasi voit valmistua esimerkiksi urheiluhierojaksi, liikunnan ohjaajaksi tai vaikkapa tanssialalle. Ammatillinen tutkinto voi olla hyvä vaihtoehto vielä lukionkin jälkeen, jos käytännön ammatit kiinnostavat.Joissakin oppilaitoksissa lukio-opinnot nopeuttavat myös ammatilliselta puolelta valmistumista. Mikäli haluat suorittaa kuitenkin liikunnnan alan korkeakoulututkinnon ja pääseminen näille aloille tuntuu hankalalta, kannattaa tuleviin opintoihin satsata, esimerkiksi käyttämällä välivuosi hyödyksi liikuntaopintojen parissa, jolloin pääseminen korkeakouluun helpottuu huomattavasti. Eerikkilän Urheiluopistossa voit suorittaa liikunnan ohjauksen peruskurssin. Liikunnanohjaajan koulutukseen kuuluu niin eri lajien harjoittamista, kun liikunnan ohjaamista oikeille ryhmille. Eerikkilä sijaitsee luonnon helmassa ja puitteet ovat mitä upeimmat. Tsekkaa alla olevista kuvista meininkiä Eerikkilän Urheiluopistolta..!!







Myös kansanopistot tarjoavat välivuoden varalle hyviä liikuntaan suuntautuvia opintoja; mm. Alkio-opiston terveysliikunnan linjalla on mahdollista opiskella liikunnan sekä terveyden alaa monipuolisesti. Kansanopistossa terveysliikuntaa opiskeleva saa vuoden aikana erinomaiset valmiudet päästä opiskelemaan alaa myös korkeakoulussa jatkossa. Korkeakouluissa liikuntaa voi opiskella sekä ammattikorkeakoulussa, että yliopistossa. Kannattaa kurkata tästä, missä ammattikorkeakouluissa liikuntaa voi ainakin opiskella (esittelyssä Kajaanin ammattikorkeakoulu sekä Haaga-Helian Vierumäen toimipiste). Jos liikuntaa haluaa lähteä opiskelemaan yliopistoon, niin Jyväskylän yliopisto on Suomessa ainoa, joka tarjoaa liikunnanopettajan koulutusta (psst! Opettajan koulutusta tarjoavat toki muutkin yliopistot Suomessa ja jos esimerkiksi liikkamaikan hommat luokanopettajan yhteydessä kiinnostavat, niin kannattaa tsekata opettajankoulutuslaitokset.) Lisäksi Itä-Suomen Yliopisto tarjoaa liikuntalääketieteen opintoja, mikäli lääketiede kiinnostaa liikunnan lisäksi. Lisää yliopiston tarjoamista liikunnan aloista löydät täältä. Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että liikunnan ala ei tarkoita ainoastaan liikunnan opettajaksi opiskelua, vaan alalta löytyy myös paljon muitakin ammatteja, joissa liikunta on jollakin tavalla osana työnkuvaa. Tälläisiä ammatteja löytyy paljon eri sektoreilta (kannattaa siis tutustua myös esim. fysioterapian, terveystiedon, poliisin tai vaikkapa lentäjän aloihin).




Mikäli liikunta-ala ehdottomasti kiinnostaa, muttet täysin tiedä, mitä haluaisit työksesi tehdä, niin kannattaa muistaa, että liikunnan voi aina myös pitää pelkästään harrastuksena. Liikunnasta kiinnostunut voi olla kiinnostunut myös muistakin aineista. Ja uskokaa meitä; on olemassa myös niin paljon muitakin mielenkiintoisia aloja, joiden olemassaolosta et välttämättä vaan vielä tiedä. Tässä vaiheessa on hyvä ehdottaa taas ammatinvalintatestin tekemistä tai sitten vaikkapa uratarinoihin sekä erilaisiin koulutuspolkuihin tutustumista. Jatkakaamme reippain mielin nyt talvea hakemalla energiaa urheilusta sekä terveellisestä ruokavaliosta! =)


 Raikuvin terkuin #huipputyypit Elisa & Piia 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti