sunnuntai 27. marraskuuta 2016

En tiedä mihin haen, mikä avuksi?

Lukioilla kyselemme opiskelijoilta usein, että mihin he aikovat hakea opiskelemaan. Moni vastaa tähän kysymykseen "En tiedä". Jotkut ottavat asian kevyesti, mutta osaa asia selkeästi vaivaa ja tuntuu haastavalta keksiä, mikä on se oma juttu ja mihin juuri minun kannattaa hakea. Moni myös vastaa, ettei tiedä, mutta hetken jutustelun jälkeen selviää, että kyllähän sitä jonkinlainen suunta oikeasti on mielessä. Asiasta saatetaan vain olla epävarmoja, eikä omia ajatuksia välttämättä uskalleta tai haluta sanoa ääneen - varsinkaan kun tuntematon tulee kysymään.

Tässä olisikin minun vinkkini sinulle, joka et vielä tiedä tulevaisuutesi suuntaa:


1. Jotta voit tehdä valinnan siitä, mihin suuntaat, on sinun tiedettävä kuka olet!

Kuulostaa hölmöltä, mutta siinä on järkeä. Kyse on nimittäin itsetuntemuksesta. Jos et tiedä, millainen olet, mikä on sinulle tärkeää, mitkä ovat arvosi ja mikä sinua kiinnostaa, on sinun hyvin haastavaa pohtia, mikä koulutus on sinulle se oikea.

Mitä siis tehdä? Ota käteen kynä ja paperia tai vaikka älylaitteesi muistiinpanolehtiö. Pohdi, mitkä ovat omia arvojasi, joita pidät tärkeänä, kirjaa ylös vahvuuksiasi ja kehittämisen kohteitasi sekä luettele asioita, jotka sinua kiinnostavat. Apunasi voit käyttää erilaisia testejä, jotka antavat tulokseksi kuvauksen piirteistäsi. Tämän lisäksi voit kysyä apua ystäviltäsi ja perheeltäsi. Tavoitteenasi on siis tutustua itseesi ja tiedostaa, millainen tyyppi oikeastaan pohjimmiltasi olet.


Kynä käteen ja perusasioiden äärelle! Kokeilepas millaisen listan saat itsestäsi, kun pohdiskelet tämänkaltaisia asioita :)

2. Ole utelias ja tutustu vaihtoehtoihin aktiivisesti!

Jokainen tietää, että voi opiskella oikeustiedettä, kauppatiedettä, sairaanhoitajaksi, opettajaksi jne. Voin kuitenkin paljastaa, että näiden kaikkien tietämien alojen lisäksi on olemassa valtavasti eri tieteenaloja, koulutusohjelmia ja muita kiinnostavia vaihtoehtoja, joihin voi suuntautua. Minun vinkkini on siis se, että tutustu, tutustu ja tutustu sekä kysy, kysy ja kysy. Ole siis utelias ja tutki maailmaa, sillä se tarjoaa valtavasti erilaisia mahdollisuuksia, joista et vielä edes tiedä.

Toimi siis esimerkiksi näin: Mene Studentumin nettisivuille ja hae eri koulutuksia hakusanoilla, jotka sinua kiinnostavat (voit myös hakea valmiina olevilla alojen nimillä). Klikkaile vaihtoehtoja ja vertaile niitä ja anna itsesi unohtua tutkimaan erilaisia mahdollisuuksia. Älä suotta rajaa samantien vaihtoehtoja suosikkikaupunkiisi, vaan ota tavoitteeksesi tutustua nimenomaan eri aloihin ja koulutusohjelmiin. Suosittelen myös tekemään muistiinpanoja tai kirjaamaan mielenkiintoisia kohteita ylös, ettet unohda niitä! Hyvä vinkki on myös kirjata eri aloja ylös ja luokitella niitä esimerkiksi seuraavasti: 1. kiinnostavat, 2.voin harkita ja 3. ei ikinä. Tämä voi auttaa pohdinnassa.

Toinen vinkkini on, että kysy, mikäli sinulla on kysyttävää. Studentumin koulutuksista voit löytää "ota yhteyttä oppilaitokseen" -tekstin, jonka avulla voit lähettää heille itseäsi askarruttavan kysymyksen mistä vain koulutukseen liittyvästä. He vastaavat sinulle mielellään. Tämä kysymisen kehotus kattaa kuitenkin myös muut mahdollisuudet: etsi käsiisi kiinnostavien alojen opiskelijoita ja kysy heiltä (esim. koulutusmessut, ainejärjestöjen nettisivut, koulutusvierailut, tuttavat jne.) sekä hyödynnä opinto-ohjaajaasi, sillä hän auttaa sinua varmasti todella mielellään.

Vaihtoehtoja voi lähteä kirjaamaan vaikka Post it-lapuille ja ryhmitellä niitä kiinnostavien ryhmään, ehkä-ryhmään ja ei kiinnosta-ryhmään. Tämä voi selkiyttää ajatuksiasi.

3. Anna itsellesi aikaa

Tämä liittyy edelliseen kohtaan, sillä tarvitset aikaa tutkiessasi erilaisia vaihtoehtoja. Ammatinvalinta ei ole oikeastaan mikään valinta, vaan se on prosessi. Ja mitä prosessi oikein tarkoittaa? Sitä, että se vie aikaa ja vaatii pohdintaa. Salli tämä itsellesi, äläkä vitkuttele ja jätä esimerkiksi yhteishakua viimeiseen hetkeen, jolloin prosessi muuttuu automaattisesti pikaisemmaksi valinnaksi - tämä ei ole se idea.

Millainen sinun polkusi on? Muista, että se saa mutkitella ja haaroittua matkalla kohti määränpäätä!


4. Anna ammatinvalintatestien auttaa sinua

Nämä testit voivat toimia tienviittoina kahdella eri tavalla: ne joko antavat suuntaa siitä, mikä sinua voisi kiinnostaa tai vaihtoehtoisesti ne antavat tuloksia, jotka voit pienen pohdinnan jälkeen poissulkea vaihtoehdoistasi. Tärkeintä on, että nimenomaan pohdit niiden antamia tuloksia. Kirjaa niitä mieluiten myös ylös, jotta voit palata niihin. Voit myös tulostaa saamiasi tuloksia ja alleviivata kohdat, jotka koskevat sinua (liittyy taas itsetuntemukseen).

Myös poissulkutekniikka voi toimia, jos tuntuu että mikään vastaantullut ala ei suoranaisesti kiehdo. Voit siis tutustua vaikka eri koulutusten listauksiin ja alkaa sulkea pois niitä, jotka eivät ainakaan kiinnosta. Tällöin myös se määrä, josta sinun tulee valita se lopullinen hakukohde, pienenee ja valinta alkaa helpottua.

Myös Kokkolassa pohdittiin, millaisia vaihtoehtoja lukion jälkeen voisi olla.


5. Unohda ahdistus

Helpommin sanottu kuin tehty? Tarkoitan sitä, että mikään ei ole lopullista. Jos sinua ahdistaa, että valitset väärin tai sitä omaa juttua ei löydy, niin ei hätää. Sinulla on mahdollisuus muuttaa suunnitelmiasi ja toteuttaa tulevaisuuttasi myös muilla tavoin ja juuri sitä sinun omaa polkuasi pitkin. Todella tärkeää onkin se, että kuuntelet nimenomaan omaa tahtoasi ja teet päätöksen itse.

Muut voivat antaa hyviä vinkkejä, mutta muista, että sinä olet loppujen lopuksi se, kuka päätöksen tekee. Tee se rohkeasti ja kurota kohti unelmiasi. Esimerkiksi tyttö- ja poikaystävät kyllä pärjäävät toisellakin paikkakunnalla, kun tietävät, että juuri sinä olet toteuttamassa unelmaasi sillä alalla, joka tekee sinut onnelliseksi. 
Oli kysessä ammatinvalinta tai muu mieltä murehduttava asia - tämä ajatusmalli toimii! Kuva Hidastaelämää.fi
6. Ei muuta kuin tsemppiä!

Saattoi kuulostaa työläältä lähteä noudattamaan näitä vinkkejä, mutta usko tai älä - teet tämän työn itseäsi varten. Minä ainakin haluan kannustaa sinua löytämään sun oman jutun!


Ihanaa tulevaa viikkoa kaikille!

Terkuin SannaEi kommentteja:

Lähetä kommentti