torstai 11. tammikuuta 2018

5 hyvää syytä opiskella AMK:ssa


Tässä postauksessa keskitytään käytännönläheisempään korkeakouluopiskelun muotoon eli ammattikorkeakouluopiskeluun. Haastattelin tätä postausta varten viittä AMK:ssa opiskelevaa ystävääni. Esitin kaikille heille kysymyksen: Mikä on parasta AMK-opiskelussa? Nämä asiat nousivat esiin:


1. Työelämälähtöisyys ja käytännönläheisyys


AMK-opinnot valmistavat opiskelijoita käytännön työelämää varten. Teoria jää vähemmälle, kuin esimerkiksi yliopisto-opinnoissa. Koulussa opittuja asioita sovelletaan käytäntöön erilaisissa opintotehtävissä, oikeille työnantajille tehtävissä yhteistyöprojekteissa sekä alan työpaikoilla toteutettavissa harjoitteluissa. 

Harjoittelujen määrä vaihtelee opintoaloittain, mutta kaikissa AMK-opinnoissa oman alan työpaikoilla toteutettavat harjoittelut ovat isossa roolissa. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla opiskelijat pääsevät jo melkein opintojen alusta lähtien kentälle harjoittelemaan koulussa opeteltuja asioita. Tradenomiopiskelijat saavat taas valita opintojen keski- ja loppuvaiheeseen sijoittuvien harjoittelujensa toteutusympäristön oman mielenkiintonsa ja suuntautumisensa mukaan. Joillakin aloilla, kuten matkailualalla, osa opinnoista on myös mahdollista suorittaa työskentelemällä opintojen ohella oman alan työpaikassa.

Harjoittelujen kautta opiskelijat saavat kerrytettyä hyvin oman alan kokemusta, työelämän kontakteja. Harjoitteluiden avulla opiskelijat saavat jalkaa oven väliin ja monet harjoittelupaikat haluavat palkata harjoittelijoita pysyvämpiin työsuhteisiin. Monella opiskelijalla saattaakin olla työpaikka tiedossa jo ennen valmistumistaan.

AMK-opinnoissa iso osa opiskelusta tapahtuu perinteisten luokkahuoneiden ulkopuolella

2. Tiivis opiskelijaporukka


AMK-opintoihin sisältyy paljon perinteisen luokkahuoneen ulkopuolella opiskelua. Opiskelu saattaa tapahtua esimerkiksi opintoalaan liittyvissä työympäristöissä. Tästä huolimatta varsinkin opintojen alkuvaiheessa useimmat AMK-opiskelijat opiskelevat tiiviissä ryhmissä, joiden kokoonpano pysyy samana kurssista toiseen. Näin opiskelijakaverit tulevat nopeasti tutuiksi ja ryhmähenki muodostuu vahvaksi.



3. Mahdollisuus vaikuttaa omaan opiskeluun


Eri oppilaitosten ja alojen käytännöt saattavat vaihdella jonkin verran, mutta AMK-opinnoissa opiskelijan on mahdollista vaikuttaa omiin opintoihinsa. Tässä muutama esimerkki eri aloilta:

Matkailuala: opiskelijan on mahdollista suunnitella oma opintokokonaisuutensa omien kiinnostusten kohteidensa ja koulun tarjonnan mukaan. Kiinnostavia kursseja ja opintokokonaisuuksia on mahdollista valita useista eri vaihtoehdoista. 

Sosiaali- ja terveysala: Opiskelijan on mahdollista räätälöidä opintoja omaan opiskelutahtiin sopivaksi suorittamalla esimerkiksi kesäkursseja tai -harjoitteluja.

Muotoilun ala: Opiskelijan on mahdollisuus tehdä omia projekteja itselle sopivaan vuorokauden aikaan. Projekteihin tarvittavat työtilat ovat auki toisinaan jopa 24/7.



4. Mahdollisuus tutustua ja verkostoitua eri alojen opiskelijoiden kanssa


AMK:ssa on helppo lähteä mukaan vapaaehtoiseen opiskelijatoimintaan. Opiskelijat voivat toimia esimerkiksi tuutoreina tai opiskelijajärjestöissä, joissa ystäväni sanoin on "tosi kiva meno." Jokainen opiskelija löytää siis varmasti itselleen sopivaa toimintaa opiskelujen oheen. Osallistumalla aktiivisesti opiskelijajärjestötoimintaan on helppo tutustua uusiin kavereihin, laajentaa omaa sosiaalista verkostoaan tai hankkia uudenlaisia kokemuksia.


5. Kansainvälisyys


AMK:ssa on myös hyvät mahdollisuudet kansainvälistyä. Opiskelija voi helposti lähteä vaikkapa harjoitteluun tai opiskelijavaihtoon ulkomaille. Koulu saattaa myös antaa apurahoja ulkomaille suuntautuville kurssi- ja tutustumisreissuille. Lisäksi monet suomalaiset oppilaitokset vastaanottavat ulkomaalaisista korkeakouluista vaihto-oppilaita, jolloin on mahdollista saada ystäviä ympäri maailman, vaikka itse pysyisi kotimaan kamaralla.

Vaihtareiden kansainvälistä meininkiä


Muistathan!


AMK-tutkinto on alempi korkeakoulututkinto, jonka suoritettuasi olet kelpoinen hakemaan yliopistojen maisteriopintoihin tai opiskelemaan ylempää AMK-tutkintoa!


- Iida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti